OM OSS

Klimatet och omställningen till ett mer hållbart samhälle är vår tids viktigaste frågor. Hur uppnår vi en ekologisk hållbar livsstil? Vi är medvetna om att våra val gör skillnad, hur vi konsumerar och lever påverkar framtidens miljö, som är våra barn och barnbarns framtid här på jorden Vi ser att medvetenheten blir allt större hos många människor allt fler väljer ekologiskt producerade livsmedel men hur står det till med hudvårdsprodukterna? Många upplever att det inte alltid är så lätt att välja. Vi har försökt att göra det lite enklare för dig.

Hos KOL & KRITA kan du köpa noga utvalda ekologiskt odlade råvaror som du kan använda ”raw” till din hudvård, som växtoljor, växtsmör och eteriska oljor samt naturliga leror.

Du kan också köpa produkter av andra tillverkare bland annat exklusiva men inte dyra handgjorda produkter från Värmland, KaliFlower Organics. Du kan köpa fasta tvålar, lyxiga handgjorda som passar till hela kroppen, enklare billigare  som passar till  handtvätt och Aleppotvål som du kan använda till allt och som “aldrig tar slut. Du kan köpa mineralsmink från c/o mineralsmimk och tandborstar som förutom att de är mindre miljöbelastande än vanliga i plast också bidrar till  olika munvårdsprojekt över hela världen till förmån för barn. Vi kommer fylla på webbshopen allteftersom vi hittar nya  ekologiskt hållbara produkter och råvaror.

I vår enkla  hudvårdsateljé i Mölnbo kan du få sköna stödjande och stärkande Ekologiska hudvård behandlingar och rådgivning om hur du kan ta hand om din hud på ett Ekologiskt hållbart sätt. Hit kan du också komma på lärorika och inspirerande workshops.

FRÅGA EKOLOGISKA HUDVÅRDSTERAPEUTEN

Behöver du råd och hjälp om vilka hudvårdsprodukter som kan passa dig är du varmt välkommen att kontakta  Ekologisk hudvårdsterapeut  för rådgivning via mail; helena@kolochkrita.se. På vardagar får du svar inom ett dygn.

Du kan också följa vår BLOGG  där du får lära dig mer om Ekologisk hållbar hudvård och att tillverka egna hudvårdsprodukter.

VARFÖR VÄLJER VI EKOLOGISK HUDVÅRD?

Idag vet vi hur viktigt det är att äta ekologiskt odlad, oprocessad föda och att vi mår bra av att få i oss så mycket som möjligt av näringsrika ekologiskt odlade vegetabiliska livsmedel.

Vårt största organ, huden, fungerar som en skyddsbarriär mellan vår inre och yttre miljö. Den skyddar mot sjukdomsalstrande bakterier, virus och svampar och har även en rad andra viktiga funktioner. Med tanke på det verkar det väl klokt att också vårda och skydda huden på det bästa sätt vi kan. Det fina är att det bästa, faktiskt också här, är ekologiskt odlade vegetabiliska råvaror som vegetabiliska oljor, eteriska oljor, örter och naturleror. I dessa råvaror finns naturligt alla näringsämnen, fettsyror och antioxidanter som huden behöver.

Vår hud behöver inte några som helst syntetiska kemikalier eller tillsatser för att hålla sig frisk och naturligt vacker.

VAD SKA JAG VÄLJA, OLJA ELLER OLJA?

Olja kan vara en ändlig råvara som mineralolja som är en restprodukt från petroleumindustrin. Den är från början en tjock, sörjig, illaluktande massa av döda djur och växter från vår jords inre, därifrån den pumpas upp. Råoljan renas sedan med en rad miljöbelastande kemikalier och flera energikrävande processer för att över huvud taget kunna användas. Den fungerar tillslut som plastfilm på huden. innehåller ingen som helst näring och bryts långsamt ner i naturen. Plaster tillverkas förövrigt från samma råolja.

eller….

…så kan olja vara en förnyelsebar råvara som ekologiskt odlad kallpressad vegetabilisk olja. Där man varsamt utan värme och kemikalier har pressat ut den näringsrika oljan ur frön, nötter, kärnor. Oljan ger näring till din hud, den låter huden andas och den bryts lätt ner i naturen.

…Dina val gör skillnad….

HUR HÄNGER KOL & KRITA IHOP MED EKOLOGISK HUDVÅRD?

Det mesta hänger faktiskt ihop på ett eller annat sätt här på vår planet? Varje aktivitet påverkar vårt ekosystem antingen positivt eller negativt. Vi försöker tänka på det när vi gör våra val.

KOL & KRITA eller C & CaCO3 är två viktiga byggstenar på vår planet Tellus. KOL med grundämnesbeteckningen (C) är ett av två, livets grundämnen. Det andra är väte (H). Alla molekyler, där kol- och väteatomer ingår, kallas för organiska.

KRITA, kalksten eller kalciumkarbonat (CaCO3) är ett mineral, en bergart som bildades under kritaperioden för ofattbara 145,5 miljoner år sedan. KRITA är ett oorganiskt grundämne.

KOL & KRITA på engelska är CARBON & CHALK.