Inlägget gjort

PEELING MED SVALKANDE MANDEL & CITRUSDOFTANDE ”BODYLOTION”

Många har en väldigt torr hud, man smörjer och smörjer men blir inte bättre. Prova att hoppa över duschen eller badet. Tvätta dig under armarna och fötterna med tvål och vatten, underliv med vatten eller vatten och olja men torrpeela sedan resten av kroppen istället med vår härliga lagom riviga peelingvante. Peelingen avlägsnar alla döda hudceller så att huden blir mer mottaglig för mjukkgörande växtoljor

DU BEHÖVER

Peelingvante

Aprikoskärnolja

Litsea cubeba eterisk olja

GÖR SÅ HÄR

Peela din torra hud med cirkulerande, masserande rörelser från fötterna och uppåt med peelingvanten. Peela lite extra på ställen som känns extra torra som ben armar och rumpa. Avsluta med att massera in en härligt svalkande mandel citrusdoftande ”bodylotion” som du blandar direkt i handen.

Ta tio droppar aprikoskärnolja och en droppe eterisk olja av Litsea cubeba i ena handen. Den andra handen blöter du i vatten, under kranen eller varför inte i regnvatten, vatten från sjön. Gärna svalare vatten om du vill svalka dig. Blanda sen ihop oljorna med vattnet i händerna och massera till sist in allt i huden.

Voalá! Du har nu gjort världens enklaste bodylotion. Den känns svalkande samtidigt som den återfuktar och mjukgör. Den är bra för din hud, kropp och framför allt innehåller den inga miljöbelastande tillsatser som emulgeringsmedel och konserveringsmedel.

Du kan givetvis använda ”bodylotionen” utan att peela först.

Du kan även blanda den eteriska oljan i flaskan med Aprikoskärnolje direkt. Dosera efter behag men ca 15- 25 droppar brukar vara lagom i en 100 ml flaska.

Självklart kan du använda andra eteriska oljor och växtoljor, beroende på vad du vill ha för doft och vad du uppnå med din bodylotion. Vi har flera olika som du kan välja på.

Resten av den eteriska olja kan du använda på många sätt. Läs  mer under beskrivning under respektive eterisk olja.

 

Må så gott därute i sommarvärmen

Hälsning

Helena

ekologisk hudvårdsterapeut & botanisk pedagog

 

Inlägget gjort

RENGÖRING UNDER ÄPPELTRÄDET

Det är ju så underbart att stå  utomhus  under bar himmel och tvätta sig med fina miljövänliga produkter och råvaror från naturen. Här använder jag björklöv som innehåller många verksamma ämnen, bland annat saponiner som minskar ytspänningen på vattnet, KaliFlower Organics fina Björk schampo och Rasul clay tvål som har en underbar doft av bland annat vetivertgräs. Man kan göra det väldigt enkelt med ett bord, en balja och en vattenkanna.

   

 DU BEHÖVER

En balja med vatten

En vattenkanna med vatten och en visp

Björklöv

Schampo Björk

Tvål Rasul clay

Tvättvante 100 % lin

Handduk 100 % lin

 GÖR SÅ HÄR

Lägg ner björklöven i vattenkannan och vispa runt ordentligt,   så du ser att det börjar skumma lite . Blöt håret i baljan och ta en liten klick schampo  och massera in i  hår och hårbotten medan du  känner alla härliga dofter och hör fåglarna kvittra. Skölj sedan bort schampot  i baljan. Stoppa in den ena handen i tvättvanten och  blöt den i vattnet.    Ta tvålen i andra handen och gnid tvålen mot tvättvanten. Tvätta sedan hela kroppen med tvättvanten, blöt den i baljan och ta mer tvål om du känner att det behövs. Ingen tvål till underlivet där räcker det med vatten. Till sist sköljer du håret och hela kroppen med vattenkannan. Har du någon som du kan be om hjälp så är det lättare med det går att göra det själv också eller häll ut tvättvattnet ur baljan och häll i björklövsvattnet där och häll över dig. Torka håret  försiktigt med linhanduken som  absorberar vatten väldigt bra.  Låt sedan kroppen och håret lufttorka. Om du har torr hud, smörj in huden med någon växtolja innan den är helt torr  tex Aprikoskärnolja.

Det är så mycket blommor på vårt äppelträd i år och bina arbetar flitigt med att samla nektar och samtidigt gör de det livsviktiga arbete med att pollinera alla blommorna så att vi får frukt på trädet. I år blommar också vårt plommonträd ‘Reine Claude d’Oullins’ första gången, det är många år sedan jag planterade det och jag längtar verkligen tills vi kan smaka på de första frukterna.

 

Ha det så gott därute i försommarvärmen

Hälsning

Helena

ekologisk hudvårdsterapeut & botanisk pedagog

 

 

 

 

 

Inlägget gjort

VIOLSKRUBB & ÖRTINFUSION

Idag har jag plockat vilda örter till en  härlig vårrengöring för huden. Brännässla, rölleka och daggkåpa  till infusion och doftvioler till  violskrubb, som gör huden mjuk, len och ren.

DU BEHÖVER

Doftvioler

Fint havssalt

Aprikoskärnolja

Eterisk olja Lavendel

Vatten

Brännässla

Rölleka

Daggkåpa

Hittar du bara en av örterna går det också bra.

GÖR SÅ HÄR

VIOLSKRUBB

Mortla en nypa fint havssalt med en nypa doftvioler och tillsätt aprikoskärnolja till en krämig konsistens. Det doftar fantastiskt,  men efter en stund så har doften nästan försvunnit. Vad gör väl det när färgen är så härligt blålila och med  ett par droppar eterisk lavendelolja så doftar den himmelskt igen.

ÖRTINFUSION

Ta några nypor örter  av de du hittar, jag tog späda blad av brännässla, rölleka och daggkåpa. Koka upp  några dl vatten och häll över örterna, lägg på lock, låt dra 5-10 min, sila och du har ett underbart näringsrikt ansikts/kropps vatten som du även kan använda till att skölja håret med, hälla i ett fotbad eller kroppsbad och självklart dricka som en stärkande dryck. Infusionen håller ca en vecka om den förvaras i kylskåp men det bästa är att göra ny varje gång.

Stryk ut skrubben försiktigt på din torra hud. I ansiktet ska du var mycket försiktig och har du känslig hud  är bättre att använda skrubben på kroppen där huden oftast är tåligare. Peela med cirkulerande rörelser,  en gång över de områden där du vill peela bort döda hudceller. Blöt sedan händerna och massera huden medan skrubben smälter och skölj av allt. Låt huden lufttorka eller badda huden halvtorr med en handduk. Badda sedan den underbara  örtinfusionen  på din  hud, som doftar sommar, tycker jag, av nässlor. Drick upp det som är kvar av infusionen så bli magen glad också.

Må så gott därute i vårsolen.

Hälsning

Helena

ekologisk hudvårdsterapeut & botanisk pedagog

 

Inlägget gjort

HUDBALSAM kokos & litsea

 

Jag tycker om att förenkla saker som jag gör, här blandar jag en härligt krämig hudbalsam direkt i glasburken av sheasmör, kokosfett, hampafröolja och eterisk olja av litsea cubeba. Den doftar underbart av den citrusdoftande litsea cubeban, den gräsiga hampafröoljan, blandat med kokos och toppad  med lite chokladdoft från sheasmöret.

 

DU BEHÖVER

1 30 ml glasburk

1 msk sheasmör nilotica

1 tsk kokosolja virgin

10 droppar hampafröolja

2 droppar eterisk olja, Litsea cubeba

GÖR SÅ HÄR

Mät upp sheasmör och kokosfett i burken och rör runt tills blandningen är krämig och slät.

Droppa i hampafröolja och eterisk olja rör runt igen tills allt är ordentligt blandat.

KLART !

EN HÄRLIG KRÄMIG UNDERBART DOFTANDE HUDBALSAM SOM DU KAN ANVÄNDA TILL HUDEN ÖVER HELA KROPPEN INKLUSIVE ANSIKTE OCH LÄPPAR.

 

ÖVRIG INFORMATION

Jag gillar att vara kreativ och skapar nya blandningar varje gång av olika växtsmör, växtoljor och  eteriska oljor . Jag brukar själv inte mäta utan blandar helt fritt efter tycke och smak för stunden. Det är så fantastiskt att råvarorna nästan går att blanda hur som helst.

Några saker som man ska tänka på är att växtsmören gör blandningen tjockare och växtoljorna gör den tunnare. De växtoljor som innehåller mycket fleromättade fetter som nyponfröolja och hampafröolja är tunnast och oxidera/härsknar lättare. Det bästa är att när man blandar dessa oljor med sheasmör och/eller kokosfett så blir de mer stabila och håller sig bättre utan att oxidera.

Kokosolja är inte den bästa oljan att använda på huden ensam men i en blandning med andra oljor blir den fin. Kokosoljan från  Biofood använder vi både till huden och matlagning. Eterisk olja ska man använda klokt, med försiktighet och aldrig överdosera.

Läs gärna mer om RÅVAROR

Lycka till

Helena

ekologisk hudvårdsterapeut & botanisk pedagog

 

Inlägget gjort

TIMJAN

TIMJAN

Familj: Lamiaceae (Kransblommiga växter)

 Det är den 6:e februari och många i omgivningen är drabbade av olika förkylningar med besvärlig hosta. Därför tänkte jag att det är dags att skriva ett inlägg om den lilla hjälparen vid olika luftrörsbesvär nämligen Timjan. Effekten är väl beprövad då den har använts som hostmedicin i många tusen år. Förutom de läkande egenskaperna så anses Timjan vara en av världen nyttigaste livsmedeI som innehåller en rad olika näringsämnen som vitaminer, mineraler och antioxidanter. I vår familj är det den örten som använd mest under hela året, mest under vintern för att mota bort sjukdomsalstrande virus och bakterier. Använd den till mat hela tiden och drick den som infusion direkt när man börjar känna av symtomen på förkylning.

BESKRIVNING

Timjan finns i många varieteter. Kryddtimjan Thymus vulgaris är en flerårig, lågväxande halvbuske som har smala, mörkt gröna nästan barrliknande blad och små ljuslila blommor. Backtimjan Thymus serpyllum, växer vilt och är vanlig i södra delarna av Sverige. Den är också flerårig där den trivs, det vill säga, soligt och väldränerat. Backtimjan finns både med vita ljuslila, rosa och purpurröda blommor. Citrontimjan Thymus citriodorus är en annan varietet med doft och smak av citron, lågväxande, med vackert gulgrönt bladverk och som blommar med små, ljust rosa blommor.

Timjan kommer från länderna kring Medelhavet och under antiken fick den sitt namn Thymus.

THYMUS BETYDELSE

thyʹmus (nylatin, av grekiska thyʹmos, här ’bräss’), tymus. bräss, organ med betydelse för immunförsvaret, hos människan beläget bakom bröstbenet. Thymus är alltså också ett organ som finns hos alla människor och vilket sammanträffande att båda har betydelse för immunförsvaret.

INVÄRTES

Timjan har bakterie,virus och svamp hämmande verkan och det är främst, tymol ett ämne som finns i den eteriska oljan, som tros bidra till detta. Timjan används för lindring av luftrörsbesvär som olika typer av hosta, astma och bronkit. Drick infusion på timjan vid förkylning, influensa eller om du besväras av rethosta. Drick 2-3 koppar om dagen under några veckor. Timjan är en fin läkeväxt som även sägs stärka immunförsvaret. Använd den näringsrika örten timjan till både mat och medicin, den passar nästan till alla maträtter.

Gör Infusion/örtte så här: Ta en nypa torkad eller färsk timjan, häll över 2-3 dl kokande vatten, låt dra under lock ca 10 min och sila. Det är viktigt att lägga på ett lock för att inte den eteriska oljan ska avdunsta.

Tillsätt gärna pressad citron och honung i infusionen när den svalnat, för extra effekt mot ”förkylningsbaciller”.

UTVÄRTES

För huden är timjan bra för behandling av acne och andra inflammationer tack vare dess antibakteriella egenskaper. Gör infusion och använd som ansiktsvatten eller gör ett mer djupverkande omslag. Gör ett timjankroppsbad eller fotbad vid förkylning eller när du bara känner dig kall, frusen och trött.

TILL HÅRET

Sägs den både stimulera hårväxt och motverka håravfall. Dess svamphämmande egenskaper gör att den används mot mjäll. Om inte annat så får håret volym och blir vackert glänsande.

VÄXTPLATS,SKÖTSEL & SKÖRD

Några kan sås med frö, men de flesta måste förökas med sticklingar, rotdelar eller avläggare för att behålla sin egenart. Timjan vill växa varmt och soligt i en lätt, kalkhaltig jord och bör förnyas efter några år med frö eller sticklingar för smakens skull. Kan frysa under sträng vinter så vintertäck den gärna med löv. Den kan också övervintra svalt och ljust inomhus som krukväxt. Backtimjan är en vacker och tålig marktäckare på torr jord i full sol.

Skörda efterhand när plantorna växer, helst i soligt väder. Strax före blomning brukar de vara som finast och innehålla som mest näringsämnen och eterisk olja. Timjanens nektarrika blommor gillas av bin, humlor och fjärilar så låt gärna någon planta gå i blom. Gör små knippen för torkning eller bred ut bladen på en bricka och torka på varm, luftig och skuggig plats.
SÅDD: Så grunt inomhus i april och plantera ut när frostrisken är över. Plantavstånd 15-20 cm.

Krya på er och lycka till med timjan användandet och odlandet

Helena

ekologisk hudvårdsterapeut & botanisk pedagog

 

Inlägget gjort

EKOLOGISK HUDVÅRD FÖR SMÅ BARN

Du kära lilla barn med  den runda kroppen, mjuka huden och ljuvliga doften.

Man vill ju bara ta hand om den här mjuka, söta, väldoftande lilla varelsen på bäst sätt. Jag ska här dela med mig av mina bästa hudvårdstips för den nyfödda barnet och det lilla barnet. Jag är själv mamma till fem barn och Mummi (mormor/farmor)till sju barnbarn. Den här lilla ljuvliga killen är Ivar mitt yngsta barnbarn

DET HÄR BEHÖVER DU

Till det nyfödda barnets hudvård.

 • Många tvättlappar av miljövänligt mjukt tyg som är tvättbara. Det går utmärkt att klippa till själv.
 • Kallpressad ekologisk växtolja tex. Aprikoskärnolja
 • Bomullspinnar Eko såklart
 • Ekologisk zinksalva

Till det lite större barnets från ca 6 mån hudvård kan du lägga till

 • Ekologisk fet salva eller växtsmör för att skydda kinderna mot kyligt väder.
 • Ekologisk solskyddscreme
 • Ekologisk fast tvål

När det gäller hudvård för nyfödda barn är det bra att tänka att huden sköter sig bäst själv . Det nyfödda barnets hud kan vara både skrynklig, torr och flagig när den föds och kan även ha kvar det skyddande lagret av fosterfett. Försök inte tvätta eller gnida bort fosterfettet, du kan däremot stryka ut det försiktigt om det samlats mycket i hudvecken. Fosterfettet försvinner av sig själv under första veckan och ger samtidigt ett bra skydd under tiden. Om barnet föds efter utsatt tid brukar fosterfettet vara borta, vilket kan göra huden lite mer torr och känslig.

Ha ingen brådska med att bada barnet. Bad avlägsnar bara det skyddande fetthölje som huden naturligt har och lämnar huden öppen för irriterande ämnen och ökar risken för eksem. Det lilla barnet doftar lika undebart gott, trots att den inte badar på flera veckor. De första veckorna räcker det att tvätta alla hudvecken under hakan, bakom öronen armhålorna, i handflatorna och ljumskarna med ljummet vatten och en mjuk tvättlapp några gånger i veckan. Badda torrt med en mjuk handduk och lufta. Små barn tycker inte om att bli avklädda och ligga helt nakna så tvätta en del i taget och skydda resten av den lilla kroppen så barnet känner sig varmt, tryggt och omslutet. Torr och sprucken hud är bra att smörja med bröstmjölk, gärna den lite fetare mjölken som kommer i slutet av amningen.

NAVELN

Naveln behöver hållas ren, tvätta med vatten på en bomullspinne (eko såklart) och torka sedan torrt med en torr. Det är vanligt att det blöder, vätskar sig och den kan också lukta lite illa innan resterna av navelsträngen till slut faller av oftast inom två veckor. Om naveln blir röd, svullen och börjar lukta mycket illa ska du kontakta BVC.

BLÖJBYTEN

Vid blöjbyten räcker det också att tvätta med vatten och mjuk tvättlapp, badda torrt med mjuk handduk och lufta ofta. Det kan bli många blöjbyten i början upp till tio gånger om dagen eller fler är inte ovanligt. Det kan göra att stjärten blir både röd och irriterad. Det bästa att i första hand lufta lite extra och byta blöja ofta. Hjälper inte det kan du smörja med lite ekologisk zinksalva. Tänk på att det kan var blöjorna eller tvättlapparna som är irriterande. Använd tygblöjor eller ekologiska blöjor och använd mjuka tvättlappar av naturmaterial som du kan tvätta i tvättmaskin och undvik engångstvättlappar. Ibland kan det behövas olja för att rengöra den lilla stjärten, Aprikoskärnolja är en fin rengöringsolja till det lilla barnet. Använd inte tvål det lilla barnets hud.

När det väl är dags för första badet efter någon vecka kan du gärna tillsätta lite ekologisk kallpressad olja i badvattnet som ska var 37 grader, använd termometer och känn med armbågen i vattnet. Aprikoskärnolja är fin även som badolja och har en mild doft.

MINSKA HÄLSOSKADLIGA ÄMNEN

Tvätta alla nya babykläder och sängkläder innan de används med miljövänligt tvättmedel, använd inte mjukmedel. Tänk på att begagnade babykäder, som är bättre för miljön kan vara tvättade med irriterande tvättmedel och mjukmedel, så tvätta dem med. Tyvärr är en del begagnade babykläder så impregnerade med parfymer från mjukmedel så doften från parfymämnena inte går bort trots tvätt. Jag brukar lukta på kläderna innan jag köper dem.

Det lilla barnets hud är tunn och känslig är därför mer mottaglig för olika ämnen. De flesta barn föds med en fin hud men med tiden får många problem som torr hud och eksem. Barnet kan omges av en rad olika ämnen som till exempel syntetiska kemikalier och konserveringsmedel , parfymer, irriterande ämnen i tvättmedel och hudvårdsprodukter, färgämnen och rester av bekämpningsmedel i kläder osv. som kan orsaka irritation ,torr hud, eksem och allergier. Om barnet tidigt utsätts för dessa hälsofarliga ämnen ökar risken för allergier. Det finns mycket du kan göra för att skydda barnet från dessa hudproblem.

Som sagt, så lite som möjligt när det gäller hudvårdsprodukter för små barn, man klar sig bra med en fin ekologisk kallpressad växtolja. Tvål behöver man inte använda förrän barnet blir större, när barnet börjar äta annat än bröstmjölk och börjar undersöka sin omgivning. En fin fast tvål som är tillverkad av ekologiska råvaror är det bästa. Flytande tvålar innehåller till största del vatten och det måste därför tillsättas olika allergiframkallande konserveringsmedel. Barnen tycker också ofta om att rulla den fina tvålen i händerna . Andra rengörande hudprodukter är helt onödiga för barn då de aldrig luktar illa av svett, det är först i pubeteten som de apokrina svettkörtlarna utvecklas och som bidrar till att svetten börjar lukta illa.

UTSLAG OCH PRICKAR

Små barn kan ofta råka ut för olika prickar och plitor i ansiktet och kroppen. Utslag hos barn ha många orsaker, väldigt få är farliga och ibland vill de tala om något för oss. Vanligt är;

Värmeutslag

Under de första veckorna som beror på värme och fukt. De brukar finnas på bröstet, halsen och under armarna. Värmeutslag uppstår antingen som små ljusröda fläckar med en liten gulvit knopp i mitten eller som större, röda partier och orsakas av tilltäppta utförsgångar i hudens svettkörtlar. De är helt ofarliga och försvinner lika snabbt som de uppstår.

Milier

Många nyfödda barn får mindre än knappnålshuvudstora vita förhöjda utslag på och runt näsan och kinderna. De kallas för milier och består av ansamling av hudens ”hornämne” (keratin). De kan dyka upp när som helst i livet, men är vanliga hos små barn. Milier ger inga besvär och försvinner av sig själv inom några månader utan att man behöver göra någonting.

Hormonplitor

Hormonplitor eller babyfinnar som de också kallas, brukar vara som mest utbredda vid 4-6 veckors ålder, för att sedan minska och försvinna av sig själv. De orsakas troligen av att hudens svett- och talgkörtlars utförsgångar är delvis tilltäppta och ännu inte fungerar som de ska.

Nässelutslag

Beror på att kroppen regerar med utslag mot något ämne. De kommer som ljusröda lätt förhöjda, ofta kliande områden som snabbt ändrar storlek och form kallas de nässelutslag (urtikaria). Det kan orsakas av mycket, bland annat någonting i maten, i miljön, en infektion, kyla, tryck eller läkemedel. I de flesta fall behöver man inte söka vård för nässelutslagen eftersom de försvinner på egen hand. Men fundera på vilka ämnen barnet omges av och försök minska exponeringen av dem som man vet är hälsoskadliga. Man bör söka vård om utslagen snabbt bli större, kliar mycket eller inte försvinner inom en vecka.

SOLSKYDD FÖR SMÅ BARN

Barn under ett år är mycket känsliga för solen och ska helst inte utsättas för direkt solljus. Även i skugga finns viss UV-strålning. Skydda därför barnets hud så här

 •  Klä barnet i heltäckande tunna kläder och solhatt
 •  Håll barnet i skugga eller var inomhus när solen är som starkast, mellan klockan 11 och 15
 •  Använd ekologisk solkräm med solskyddsfaktor 30 eller högre för barn som är äldre än sex månader. De är ofta rörligare och svårare att hålla helt i skugga. Smörj deras händer och de delar av huden som inte går att skydda med kläder.

Barn över ett år behöver också skyddas mot UV-strålning.

 •  Använd i första hand kläder och solhatt som solskydd
 •  Använd ekologisk solkräm till de delar av kroppen som inte täcks av kläder
 •  Undvik att vara i direkt solljus mellan klockan 11 och 15, då solen är som starkast

HUDKONTAKT ÄR AVGÖRANDE FÖR BARNETS UTVECKLING

Huden är kroppens största organ även hos det lilla barnet och  har en rad olika funktioner däribland ett sinnesorgan. Hudkontakt med ditt lilla barn är det bästa sättet att förmedla trygghet, närhet och kärlek och är helt avgörande för barnets utveckling. Hudkontakten stimulerar må bra hormonerna både hos barn och förälder och stärker även immunförsvaret. Barn som får mycket hudkontakt blir lugnare, sover bättre och gråter mindre.

Att massera sitt barn kan vara ett sätt att öka samspelet mellan föräldrar och barn och stimulera barnets behov av närhet och hudkontakt. Det kräver ingen speciell teknik, men du behöver lyssna och känna in barnets kroppsspråk och signaler. Respekt och lyhördhet för barnets signaler är viktiga för att massagen ska bli en lustfylld upplevelse för både barn och förälder. Bästa tiden brukar vara när barnet är lugnt, vaket och en stund efter att barnet ammats. Du behöver också själv vara lugn och avslappnad.

Lägg barnet på mjukt underlag i ett varmt rum. Ta lite ekologisk kallpressad växtolja, Aprikoskärnolja är fin även här, värm den i händerna. Fråga barnet om lov att få massera. Det lär sig barnet och kommer först visa med kroppsspråket att barnet är redo och senare med talspråket. Massera sen mjukt, försiktigt och gärna rytmiskt över magen, armarna, händerna, benen och fötterna. Försök att få ögonkontakt med ditt barn, kanske småprata eller sjung. Börja med korta stunder som du sedan kan utöka och anpassa efter ditt barn. Massagen kan bli ett fint sätt att behålla närhet och kroppskontakt med barnet även när det blir större om det känns lustfyllt och roligt.

 

Lycka till med den  viktigaste och roligaste uppgiften  man kan ha i livet

att få följa barnet upp till vuxen ålder

Helena

Ekologisk hudvårdsterapeut, mamma till fem barn och Mummi till sju barnbarn

 

 

Inlägget gjort

SALVIA

SALVIA

Salvia officinalis

Familj: Lamiaceae (Kransblommiga växter)

BESKRIVNING

Salvia är en 20 till 60 centimeter hög halvbuske. Bladen på långa skaft är rätt tjocka, upp till 10 cm långa, spetsigt  och sitter i par motsatt varandra på skaft. De är lätt naggade i kanterna, rynkiga, grågröna och luddiga. Hela växten doftar  starkt och friskt.  De finns otaliga både smalbladiga och bredbladiga varieteter och sorter, t. ex. med gula, rödaktiga, lila och brokiga blad. Andra året kommer små blålila, rosa eller vita blommor samlade i korta ax i de övre bladvecken.
Släktnamnet Salvia kommer av latinets salvare (bota, hela) och syftar på att de använts som läkeväxter.
Salvia är en fin läkeväxt med många och allsidigt läkande egenskaper. Den innehåller bl.a. eteriska oljor, garvämnen, bitterämnen, flavonoider och fytohormon.

Använd salvia  i matlagning till sallader, soppor, smoothies  eller lätt bräserade i olivolja. Gör infusion (örtte) och använd  som stärkande och helande dryck,  till ansiktet som ansiktsvatten  och omslag, till håret för att stärka och ge fin färg.

Gör infusion så här:  2-3 dl kokande vatten, hälls över en nypa färska eller  torkade blad , låt dra 10-15 min under lock och sila.

INVÄRTES 

Salvia innehåller ett fytohormon som kan balanserar upp hormoner i samband med klimakteriet. Salvia kan ge lindring vid vallningar, svettningar och övriga besvär i samband med övergångsåldern. Drick klunkvis 2-3 små koppar per dag som en kur i max 3 veckor.

UTVÄRTES

Till huden är salvia sammandragande, upplyftande, och verkar renande. Salvia motverkar och behandlar svampproblem i och på hud. Verkar renande och porsammandragande på oren och fet hy. Bra i fotbad och kroppsbad vid svampproblem och då gärna med oregano och ringblomma.

TILL HÅRET

Salvia ger fin rödbrun färg och glans till håret. Gör salviainfusion och  låt den dra en halvtimme, sila och häll upp i flaska, infusionen håller ca 1 vecka i kylskåp.
Använd salviainfusionen efter vanlig hårtvätt, eller då och då mellan tvättar. Massera in det i huvudbotten och kamma igenom håret. Upprepa med ett par dagars mellanrum

VÄXTPLATS, SKÖTSEL & SKÖRD

Salvia är en ständigt grön växt om den överlever den nordiska vintern. Den  kan frysa  bort under kallare vintrar men klarar sig bättre om plantan täcks.  Klipp ner dem kraftigt på våren , så bryter de nya skott och blir tätare och större  Den kan klara sig på lerjord men störst chans har den på lätt och kalkrik.
Förökas från frö som sås på våren och gror på ett par veckor eller med sticklingar tidigt på sommaren. De rotar sig lätt, t. ex. i fuktig sand under glas på skuggigt ställe.
Toppskott och späda blad skördas vid torrt väder. Man kan börja redan på senvåren och fortsätta allt eftersom fram till tidig höst. Smaken blir starkare och grövre med tiden. Lite stjälk lämnas kvar så att nya blad kan växa ut. Torkas luftigt, svalt och mörkt. Torkade blad håller doften mycket bra. Smalbladiga varieteter torkar snabbare och lättare än bredbladiga. Går också utmärkt att frysa. Salvia gillas av bin, humlor och fjärilar så låt gärna någon planta gå i blom.  Salvia är utmärkt att odla på balkong och även inomhus på en solig fönsterbräda .

Lycka till med odlingen och användningen

Helena

ekologisk hudvårdsterapeut & botanisk pedagog

Om du har några frågor kan du skriva i kommentarer eller maila helena@kolochkrita.se

Inlägget gjort

DIY HÅRVAX

Hårstylingsprodukter innehåller oftast helt galet mycket syntetiska ämnen  som är skadliga både för miljö och  människor. Här delar jag med mig av ett enkelt receptet på ett ekologiskt hårvax som min kära numera gråhåriga man använt i flera år.

DU BEHÖVER:

INGREDIENSER

16 g bivax

20 g sheasmör nilotica

20 g jojobaolja

5 g vit lera (kaolin)

VALFRITT OM DU VILL DOFTSÄTTA

10 droppar bergamott

10 droppar frankincense

Läs gärna om eteriska oljor här RÅVAROR

REDSKAP

Våg

Vattenbad; kastrull med vatten

Värmetåligt kärl/bägare för vattenbad

Spatel

60 ml brun glasburk

 GÖR SÅ HÄR

Väg upp alla ingredienserna

OBS! Se till att det inte kommer något vatten i blandningen

Lägg bivax, i bägaren för vattenbad. Ställ bägaren i en kastrull med vatten som räcker upp ungefär till en fjärdedel av bägarens höjd. Vattnet ska knappt sjuda, inte koka. Lägg gärna en tygbit, disktrasa i botten på kastrullen för att skydda glasbägaren. När bivaxet börjar smälta tillsätts sheasmör och jojobaolja.

Rör om tills blandningen är smält.

Ta av från värmen och tillsätt den vita leran i blandningen och rör om tills den svalnat något och har en krämig konsistens.

Droppa i de eteriska oljorna och rör om tills allt är ordentligt blandat. Häll upp blandningen i burken innan den hunnit bli för fast. Blandningen stelnar när den svalnar och det tar några timmar tills den uppnått den konsistens den ska ha.

ÖVRIG INFORMATION

Inga konserveringsmedel eller andra tillsatser behövs i den här blandningen eftersom den inte innehåller vatten och oljorna är stabila och inte oxiderar/härsknar så lätt. Den håller ca ett år om den förvaras rätt, dvs i rumstemperatur, med locket på. Jag använder mörkbruna glasburkar för att alla oljor även är ljuskänsliga.

Hårvaxet är mycket drygt. Det räcker med en liten klick som du först värmer i händerna innan du applicerar det i håret.

Köp gärna bivax av din närmaste ekologiska biodlare. Smält temperaturen kan skilja något mellan olika bivax och det är även lite skillnad på hur resultatet blir på hårvaxet. Vill du ha lite fastare hårvax ökar du bara bivaxet med några gram eller minskar om du inte vill ha så mycket stadga.

 

Lycka till med ditt egengjorda hårvax

Helena

Om du har några frågor kan du skriva i kommentarer eller maila helena@kolochkrita.se

Inlägget gjort

ANSIKTS PEELING

 

Vår hud bildar och stöter av miljontals celler varje dag. Döda hudceller faller av  från hudytan samtidigt som nya celler bildas i överhudens understa lager. Cellerna  vandrar sedan upp mot ytan och  när cellerna till slut når det översta hudlagret, hornlagret, är de döda och förhornade .  Detta gör huden  motståndskraftig mot skadliga ämnen och nötning.    De ytliga cellerna faller inte alltid av snabbt och lätt, utan de kan ge en torr, grå hudyta med pormaskar och utslag som orsakas av att in och utförsel är tilltäppt.   Med en försiktig  peeling/exfoliering kan dessa döda hudceller avlägsnas och nya, friska celler kan komma fram. Huden blir jämnare, ser fräschare ut och blir mottaglig för vårdande växtoljor och smör .

Som ekologisk hudvårdsterapeut vill jag  stödja och stärka huden och använder därför  inga starka syror eller baser för exfoliering, varken naturliga eller syntetiska. Tänk också på att det yttre hornlagret fungerar som ett skydd mot skadliga ämnen Du bör därför  inte peela ansiktet oftare än en gång i veckan, alltid  mycket försiktig och inte innan du ska vistas ute i solen.

Enklaste peelingen till ansiktet blandas lätt direkt i handen.

INGREDIENSER

1 kryddmått Rasul lera

1 kryddmått Jojobaolja

 

SÅ HÄR GÖR DU

 • Börja med att rengöra huden,  beskrivning hittar du här https://www.kolochkrita.se/2017/11/24/rengoring-och-vard-for-ansiktet/ punkt 1-3.
 • Badda därefter huden torr. Det är viktigt att huden är torr för att rasulleran inte ska smälta under peelingen.
 • Stryk ut ett tunt lager olja på huden innan du stryker ut peelingen om du har känslig hud.
 • Blanda sedan ingredienserna  direkt i handflatan till en peeling.
 • Stryk ut peelingen i hela ansiktet utom runt ögonen och på munnen.
 •  Peela sedan försiktigt med cirkulerande rörelser över hela ansiktet .
 • Ta sedan vatten i handflatorna och stryk ut i ansiktet, rasulleran smälter  och blir härligt krämig. Rengör ansiktet med lugna masserande  rörelse.
 • Skölj  till sist av peelingen och massera in några droppar skyddande och vårdande växtolja och/eller smör.

Lev skönt och tänk grönt

Helena
Inlägget gjort

EKOLOGISK HUDVÅRD FÖR ALLA HUDTYPER & HUDUTTRYCK

Vilken hudtyp har du? Vad uttrycker din hud? Hur kan du sköta om den?

Här följer en guide till de vanligaste hudtyperna/huduttrycken, hur du kan sköta om den och de olika växtoljorna och växtsmören som passar bäst till respektive huduttryck. Du ser att de flesta växtoljor passar till alla huduttryck med några undantag. Vi ekologiska hudvårdsterapeuter talar gärna om huduttryck vilket betyder att du kan läsa av vad huden uttrycker, lära känna din hud, stödja, stärka och vårda den på ett sätt som är bra för den just nu. Huden förändras hela tiden beroende på både yttre och inre faktorer. Yttre faktorer kan exempelvis vara luftfuktighet, luftföroreningar, material som vilka kläder du använder, vad du rengör med och vad du smörjer på huden. Inre faktorer kan exempelvis vara stress, fel kost, sjukdomar både fysiska och psykiska, graviditet och  ålder.

Det finns många fler huduttryck än de du kan läsa om här,

FRÅGA EKOLOGISKA HUDVÅRDSTERAPEUTEN

Behöver du råd och hjälp om råvarorna, produkterna eller din hud   maila gärna helena@kolochkrita.se

NÄR DU ANVÄNDER VÄXTOLJOR OCH VÄXTSMÖR SKA DU TÄNKA PÅ

Att det räcker med några droppar värmda på fingertopparna eller handflatorna för att mjuka upp och skydda huden i ansiktet inklusive den tunna huden runt ögonen. Börja med några droppar och fyll på om du känner att huden fortfarande stramar. Applicera alltid växtoljorna för vård och skydd på rengjord hud fuktad med hydrolat, örtinfusion eller vatten.


NORMAL HUD

BESKRIVNING

Normal hud är inte den vanligaste hudtypen huduttrycket, som många tror. Normal hud har balans mellan fukt och fett i huden, den har jämn färg och är mjuk och smidig. Den har inga torra fjällande områden och inga synliga porer. Många slarvar med vården av den normala huden eftersom den upplevs så tålig, Normal hud som får klara sig själv kan med tiden kan se matt och grå ut.

EKOLOGISKA HUDVÅRDSTERAPEUTENS TIPS

En normal hud behöver också fukt och skydd. Rengör den dagligen och smörj in den med några droppar vårdande och skyddande växtolja medan fortfarande är fuktig. Lägg gärna en djuprengörande och fuktgivande ansiktsmask då och då och peela bort döda hudceller. Skydda den också  från de starkaste  solstrålarna mitt på dagen med kläder, hatt, keps, mineralfoundation och ekologisk solskyddskräm

VÄXTOLJA & VÄXTSMÖR TILL NORMAL HUD

Jojobaolja Simmondsia chinesis oil

Jojobaoljan är en halvfet lätt och mild olja med vaxaktiga fettsyror utan att vara för fet. Jojobaolja passar alla hudtyper och är särskilt bra till den känsliga huden då den har en svag doft. Den mjukgör, skyddar, förbättrar hudens smidighet och ger en sammetslen känsla. Det är en fin olja att använda som rengöringsolja.

Aprikoskärnolja  Prunus armeniaca kernel oil

Det höga innehållet av oljesyra och linolsyra samt kombinationen av andra fettsyror och vitaminer gör aprikoskärnolja till en utmärkt fuktbevarande och mjukgörande olja.


KÄNSLIG HUD

BESKRIVNING

Vanliga symptom/uttryck är hudrodnad, irritation, eksem, känslighet för kyla, värme, djur, växter, olika livsmedel osv. Känsligheten kan vara tillfällig men också ha utvecklats till ett kroniskt tillstånd. Ur ett komplementärt helhetsperspektiv så är känslig hud ett huduttryck/tecken på att det är någon form av obalans inne i kroppen, vilket man också bör komma tillrätta med för att återfå balansen i huden. Känsligheten visar sig ofta både psykiskt och fysiskt.

EKOLOGISKA HUDVÅRDSTERAPEUTENS TIPS

Testa nya produkter mycket försiktigt, en produkt i taget och gör gärna ett så kallat lapptest. Använd gärna rena råvaror som är lätta att utvärdera. Vatten kan faktiskt vara det som irriterar och förvärrar en känslig hud mycket. Under en period kan det vara bra att rengöra ansiktet med enbart växtolja och torka av oljan försiktigt med en torr mjuk tvättlapp, utan att använda vatten. Innan duschen kan växtolja strykas på huden och använda ljummet vatten. Inga långa varma duschar eller bad till känslig hud. En fin vegetabilisk tvål kan användas under armarna och fötterna, men undvik tvål tills huden är i balans. Badda huden halvtorr och smörj in huden med ytterligare växtolja/smör om det känns att du behöver det. Ha tålamod det tar tid att återfå balansen.

VÄXTOLJA & VÄXTSMÖR TILL KÄNSLIG HUD

Jojobaolja Simmondsia chinesis oil

Jojobaoljan är en halvfet lätt och mild olja med vaxaktiga fettsyror utan att vara för fet. Jojobaolja passar alla hudtyper och är särskilt bra till den känsliga huden då den har en svag doft. Den mjukgör, skyddar, förbättrar hudens smidighet och ger en sammetslen känsla. Det är en fin olja att använda som rengöringsolja.

 

Sheasmör nilotica Vitellaria paradoxa subs. nilotica

Det här sheasmöret innehåller både mjukgörande oljesyra och skyddande mättade fettsyror. Den är rik på A och E vitaminer och har en underbar doft av kakao med nötinslag. Den absorberas lätt av huden och ger en mjuk silkeslen känsla.

Aldrig mer en torr fnasig och sprucken hud, använd den varje dag för att bibehålla en frisk vacker och mjuk hud. Den passar lika bra till ansiktet som till kroppen eller att smörja dina torra läppar med. Massera in en liten klick på huden som du först fuktat med vatten eller hydrolat.

Arganolja Argania spinosa kernel oil

Arganolja är en halvfet olja som speciellt passar hud som saknar spänst och vitalitet. Den har riktigt fina hudvårdande egenskaper och är mycket bra för mogen och torr hud. Tack vare sina höga nivåer av E-vitamin och unika fettsyreblandning kan den hjälpa till att minska torrhetsrynkor genom att återställa hudens lipid lager. Den kan även dämpa och lindra inflammationer i huden, så prova den gärna på irriterad eksemhud.

Det räcker med några droppar värmda på fingertopparna för att mjuka upp och skydda huden i ansiktet inklusive den tunna huden runt ögonen. Applicera alltid oljan på rengjord hud fuktad med hydrolat eller vatten.

Hampafröolja Cannabis sativa oil

Ekologisk kallpressad hampafröolja är en mycket näringsrik olja som innehåller en hög andel och bra balans mellan de essentiella fettsyrorna Omega 3 och 6. Den innehåller även Omega 9, Vitamin A, E och fytosteroler vilket gör den till en mycket unik olja. Hampafröolja passar alla hudtyper och är särskilt bra till lite acnebenägen hud eller för att lindra inflammationer som eksem och rosacea. Den ger mycket näring även till torr och mogen hy. Hampafröoljan kan användas ensam under kortare perioder men vid längre tids användning bör den blandas med andra oljor som exempelvis Jojobaolja eller Sheasmör nilotica. Den är också bra att använda som ett näringsrikt serum under en mer skyddande växtolja eller växtsmör. Det räcker med några droppar värmda på fingertopparna för att mjuka upp och skydda huden i ansiktet inklusive den tunna huden runt ögonen. Applicera alltid oljan på rengjord hud fuktad med hydrolat eller vatten.

 


TORR HUD

BESKRIVNING

Oftast är den torra huden tunn med små fina porer som kan var utvidgade på grund av torrheten. Den har fina torrhetslinjer och känns ofta stram och torr efter tvätt. Den kan se matt och glanslös ut och får lätt torra fläckar och sprickor. Den drabbas lätt av kärlbristningar så kallade cuperoser på grund av att den är känslig mot värme och kyla som orsakas av sol, bastu, vind och kyliga väder. Det är också vanligt att den torra huden får milier, små vita knottror som oftast sitter runt ögonen. De orsakas av fel kost, dålig cirkulation som ofta beror på att man bär glasögon eller använder tilltäppande hudprodukter.

EKOLOGISKA HUDVÅRDSTERAPEUTENS TIPS

Till den torra huden gäller det att hitta rätt balans mellan fukt och fett. Den torra huden är ofta stängd för in och uttransport av ämnen på grund av att det ligger ett lager med döda hudceller på hudytan. En försiktig peeling och insmörjning med rätt växtoljor/smör på en fuktig hud kan avhjälpa detta. Peeling bör inte göras oftare än en gång i veckan och inte om du ska vistas i solen efter. Näringsrika ansiktsmasker som innehåller både fukt och fett flera gånger i veckan hjälper också till att få huden i balans. Cuproser skyddar du dig bäst mot att skydda huden mot sol, vind och kyliga väder med kläder, hatt, växtoljor växtsmör, mineralfoundation och ekologisk solskyddscreme. Milier ska du aldrig försöka klämma ut det bildas lätt ärr och risken är att du får fler istället. De försvinner av sig själv, fortare om de masseras,.Hos en ekologisk hudvårdsterapeut kan du få ytterligare råd och behandlingar för att stödja stärka din hud och lindra dina hudproblem.

Jojobaolja Simmondsia chinesis oil

Jojobaoljan är en halvfet lätt och mild olja med vaxaktiga fettsyror utan att vara för fet. Jojobaolja passar alla hudtyper. Den är bra att använda som rengöringsolja.Den mjukgör, skyddar, förbättrar hudens smidighet och ger en sammetslen känsla.

Hampafröolja Cannabis sativa oil

Ekologisk kallpressad hampafröolja är en mycket näringsrik olja som innehåller en hög andel och bra balans mellan de essentiella fettsyrorna Omega 3 och 6. Den innehåller även Omega 9, Vitamin A, E och fytosteroler vilket gör den till en mycket unik olja. Hampafröolja passar alla hudtyper och är särskilt bra till lite acnebenägen hud eller för att lindra inflammationer som eksem och rosacea. Den ger mycket näring även till torr och mogen hy. Hampafröoljan kan användas ensam under kortare perioder men vid längre tids användning bör den blandas med andra oljor som exempelvis Jojobaolja eller Sheasmör nilotica. Den är också bra att använda som ett näringsrikt serum under en mer skyddande växtolja eller växtsmör.

 Sheasmör nilotica Vitellaria paradoxa subs. nilotica

Den innehåller både mjukgörande oljesyra och skyddande mättade fettsyror. Den är rik på A och E vitaminer och har en underbar doft av kakao med nötinslag. Det här sheasmöret absorberas lätt av huden och ger en mjuk silkeslen känsla.

Aldrig mer en torr fnasig och sprucken hud, använd den varje dag för att bibehålla en frisk vacker och mjuk hud. Den passar lika bra till ansiktet som till kroppen eller att smörja dina torra läppar med. Massera in en liten klick på huden som du först fuktat med vatten eller hydrolat.

 


BLANDAD HUD

BESKRIVNING

Huden har olika partier av fetare och torrare hud. Blandhuden har ofta en så kallad T-zon över panna, näsa och haka där det finns större porer, pormaskar, enstaka finnar och något grövre hud. Resten av huden kan vara torrare, stramare och ha finare struktur.

EKOLOGISKA HUDVÅRDSTERAPEUTENS TIPS

Viktigt här är att inte använda uttorkande behandlingar och produkter. Resultatet av det blir mer fettproduktion, fler pormaskar och större poröppningar. De torra hudpartierna blir ännu torrare med en blank hinna. Här är det bra rengöra huden med olja för att reglera den störda talproduktionen, peela huden och att lägga fukt och fett givande ansiktsmasker. Sist men inte minst smörja in den rena fuktiga huden med näringsrika, mjukgörande och skyddande växtoljor och växtsmör

VÄXTOLJA & VÄXTSMÖR TILL BLANDAD HUD

Hampafröolja Cannabis sativa oil

Ekologisk kallpressad hampafröolja är en mycket näringsrik olja som innehåller en hög andel och bra balans mellan de essentiella fettsyrorna Omega 3 och 6. Den innehåller även Omega 9, Vitamin A, E och fytosteroler vilket gör den till en mycket unik olja. Hampafröolja passar alla hudtyper och är särskilt bra till lite acnebenägen hud eller för att lindra inflammationer som eksem och rosacea. Den ger mycket näring även till torr och mogen hy. Hampafröoljan kan användas ensam under kortare perioder men vid längre tids användning bör den blandas med andra oljor som exempelvis Jojobaolja eller Sheasmör nilotica. Den är också bra att använda som ett näringsrikt serum under en mer skyddande växtolja eller växtsmör. Det räcker med några droppar värmda på fingertopparna för att mjuka upp och skydda huden i ansiktet inklusive den tunna huden runt ögonen. Applicera alltid oljan på rengjord hud fuktad med hydrolat eller vatten.

Jojobaolja Simmondsia chinesis oil

Jojobaoljan är en halvfet lätt och mild olja med vaxaktiga fettsyror utan att vara för fet. Jojobaolja passar alla hudtyper och är bra att använda som rengöringsolja.. Den mjukgör, skyddar, förbättrar hudens smidighet och ger en sammetslen känsla. Jojobaolja är även utmärkt att använda som rengöringsolja.

Sheasmör nilotica Vitellaria paradoxa subs. nilotica

Den innehåller både mjukgörande oljesyra och skyddande mättade fettsyror. Den är rik på A och E vitaminer och har en underbar doft av kakao med nötinslag. Det här sheasmöret absorberas lätt av huden och ger en mjuk silkeslen känsla.

Aldrig mer en torr fnasig och sprucken hud, använd den varje dag för att bibehålla en frisk vacker och mjuk hud. Den passar lika bra till ansiktet som till kroppen eller att smörja dina torra läppar med. Massera in en liten klick på huden som du först fuktat med vatten eller hydrolat.

 


MOGEN HUD

BESKRIVNING

Eller åldrad hud som vi tycker är ett mer passande ord och betyder allmänt att hudens celler sakta men säkert förnyar sig långsammare. Huden har en sämre blodcirkulation som ger mindre syre, vatten och näring till de yttersta hudcellerna. Det börjar synas i 35 – 40 års åldern faktorer, men börjar i själva verket mycket tidigare. Det börjar synas hur du har skött om din hud, vad den varit utsatt för och vilka gener du har. Tecken eller huduttryck är förlust av elasticitet, spänst och hudfärg. Hudförändringar dyker upp som exempelvis, ålderfläckar, fibromer och åldersvårtor . En del av hudförändringarna behöver man ha lite extra koll på, de kan kräva läkarbehandling. Huden blir också tunnare och torrare och mer skör

EKOLOGISKA HUDVÅRDSTERAPEUTENS TIPS

Rengör ansiktet med olja, peela försiktigt för att avlägsna döda hudceller men inte oftare än en gång i veckan. Återfukta med rosenblomhydrolat eller annat näringsrikt hydrolat och avsluta med att massera in någon eller några av växtoljorna nedan. Noggrann och djup massage varje kväll med näringsrik växtolja ökar cirkulationen och förbättrar transporten av näring syre och vatten till cellerna. Lägg näringsrika ansiktsmasker ofta och gå på regelbundna ansiktsbehandlingar är några andra tips. Skydda huden mot stark sol mitt på dagen, vind och kyliga väder med kläder, hatt, växtoljor växtsmör och mineralfoundation samt ekologisk solskyddskräm.

VÄXTOLJA & VÄXTSMÖR TILL MOGEN HUD

Jojobaolja Simmondsia chinesis oil

Jojobaoljan är en halvfet lätt och mild olja med vaxaktiga fettsyror utan att vara för fet. Jojobaolja passar alla hudtyper och är bra att använda som rengöringsolja. Den mjukgör, skyddar, förbättrar hudens smidighet och ger en sammetslen känsla. Jojobaolja är även utmärkt att använda som rengöringsolja.

Arganolja Argania spinosa kernel oil

Arganolja är en halvfet olja som speciellt passar hud som saknar spänst och vitalitet. Den har riktigt fina hudvårdande egenskaper och är mycket bra för mogen och torr hud. Tack vare sina höga nivåer av E-vitamin och unika fettsyreblandning kan den hjälpa till att minska torrhetsrynkor genom att återställa hudens lipid lager. Den kan även dämpa och lindra inflammationer i huden, så prova den gärna på irriterad eksemhud.

Det räcker med några droppar värmda på fingertopparna för att mjuka upp och skydda huden i ansiktet inklusive den tunna huden runt ögonen. Applicera alltid oljan på rengjord hud fuktad med hydrolat eller vatten.

Nyponfröolja Rosa canina fruit oil

Nyponfröolja är en olja som snabbt tas upp av huden därför att den innehåller en hög andel av essentiella fleromättade fettsyror Omega 6 och Omega 3.Den innehåller också A vitamin som fungerar som en antioxidant på huden Den är en mycket näringsrik olja men ger däremot inte så bra skydd. Enbart nyponfröolja kan vara bra att använda som en uppstramande kur under en kortare period, men blir uttorkande i längden. I en blandning med andra stabilare oljor som till exempel jojobaolja kan den användas längre. Den är också bra att använda som ett näringsrikt serum under en mer skyddande växtolja eller växtsmör. Nyponfröolja passar alla hudtyper om den blandas med andra oljor. Nyponfröolja är inte lämplig att använda till rengöringsolja eller massage, inte heller upphettad.

Hampafröolja Cannabis sativa oil

Ekologisk kallpressad hampafröolja är en mycket näringsrik olja som innehåller en hög andel och bra balans mellan de essentiella fettsyrorna Omega 3 och 6. Den innehåller även Omega 9, Vitamin A, E och fytosteroler vilket gör den till en mycket unik olja. Hampafröolja passar alla hudtyper och är särskilt bra till lite acnebenägen hud eller för att lindra inflammationer som eksem och rosacea. Den ger mycket näring även till torr och mogen hy. Hampafröoljan kan användas ensam under kortare perioder men vid längre tids användning bör den blandas med andra oljor som exempelvis Jojobaolja eller Sheasmör nilotica. Den är också bra att använda som ett näringsrikt serum under en mer skyddande växtolja eller växtsmör.

 


FET HUD

BESKRIVNING

En fet hy är egentligen ovanlig. Vi kallar ofta felaktigt en blandad hud för fet hy. Den feta huden har rikligt med talgkörtlar som överproducerar talg i hela ansiktet runt och bakom öronen, ner på halsen och bröstbenet. Det förekommer ofta också både pormaskar och finnar. Pormaskar är talg och det svarta på ytan är huden pigment, melanin. Det är alltså inte smuts som många tror. Huden har ofta nedsatt cirkulation och är torr på ytan.

EKOLOGISKA HUDVÅRDSTERAPEUTENS TIPS

Här är det mycket viktigt att inte försöka torka ut huden, det bara förvärrar tillståndet och kroppen börjar producera ännu mer fett. Det är vanligt att huden är yttorr vilket betyder att porena är tilltäppta. Här behöver du rengöra huden varje kväll och även på morgonen om du känner att det behövs, för att hålla porerna mjuka och smidiga och för att motverka att de täpps till. Spraya eller badda huden med hydrolat eller örtte efter rengöringen och massera in några droppar växtolja. Här behövs inget växtsmör då huden producerar så rikligt med talg. Peela huden en gång i veckan och lägg en djuprengörande, återfuktande ansiktsmask gärna med grön lera. Gå också gärna på cirkulationsökande ansiktsbehandling regelbundet.

VÄXTOLJA & VÄXTSMÖR TILL FET HUD

Jojobaolja Simmondsia chinesis oil

Jojobaoljan är en halvfet lätt och mild olja med vaxaktiga fettsyror utan att vara för fet. Jojobaolja passar alla hudtyper och är bra att använda som rengöringsolja. Den mjukgör, skyddar, förbättrar hudens smidighet och ger en sammetslen känsla. Jojobaolja är även utmärkt att använda som rengöringsolja.

Hampafröolja Cannabis sativa oil

Ekologisk kallpressad hampafröolja är en mycket näringsrik olja som innehåller en hög andel och bra balans mellan de essentiella fettsyrorna Omega 3 och 6. Den innehåller även Omega 9, Vitamin A, E och fytosteroler vilket gör den till en mycket unik olja. Hampafröolja passar alla hudtyper och är särskilt bra till lite acnebenägen hud eller för att lindra inflammationer som eksem och rosacea. Den ger mycket näring även till torr och mogen hy. Hampafröoljan kan användas ensam under kortare perioder men vid längre tids användning bör den blandas med andra oljor som exempelvis Jojobaolja eller Sheasmör nilotica. Den är också bra att använda som ett näringsrikt serum under en mer skyddande växtolja eller växtsmör. Det räcker med några droppar värmda på fingertopparna för att mjuka upp och skydda huden i ansiktet inklusive den tunna huden runt ögonen. Applicera alltid oljan på rengjord hud fuktad med hydrolat eller vatten.

Lev skönt och tänk grönt

Varma hälsningar

Helena