RÅVAROR

 KALLPRESSADE VÄXTOLJOR & VÄXTSMÖR

Ekologiskt odlade eller viltskördade kallpressade växtoljor . Vad underbart att smörja sin hud med dessa helt oförfalskade gulddroppar från växtriket. Växtoljor och växtsmör innehåller olika fettsyror, fettlösliga vitaminer, antioxidanter, lecitin, vaxer, klorofyll för att nämna några av alla de fantastiska näringsämnen som de innehåller. De har olika egenskaper beroende på vilka fettsyror och andra näringsämnen de innehåller och det fantastiska är att  det finns växtoljor för alla hudtyper och huduttryck. De utvinns från nötter frön kärnor och frukter och är därför förnyelsebara och ekologiskt hållbart att konsumera.

Läs mer

ARGANOLJA, APRIKOSKÄRNOLJA, HAMPAFRÖOLJA, JOJOBAOLJA, NYPONFRÖOLJA, SHEASMÖR NILOTICA,

Recept och tips

RENGÖRING OCH VÅRD FÖR ANSIKTET

EKOLOGISK HUDVÅRD FÖR ALLA HUDTYPER  & HUDUTRYCK

EKOLOGISK HUDVÅRD FÖR SMÅ BARN

ÖRTER

Örter är per definition växter som genom sina halter av användbara eller verksamma ämnen, smak, doft, färg och struktur kan användas på olika sätt. Inte bara blommor och bär utan även blad, stjälkar och rötter. Alla örter innehåller olika verksamma substanser och har därför olika verkan och användningsområden. Det finns örter för alla hudtyper och huduttryck

Läs mer

SALVIA Salvia officinalis

TIMJAN Thymus vulgare

ETERISKA OLJOR

100% äkta eteriska oljor är mycket koncentrerade och ska aldrig användas outspädda. Det är närmast ofattbart att en droppe räcker så långt.

Du har säkert känt doften av en gammaldags ros eller doften när du skalar en apelsin, då har du känt doften av eteriska olja, det är själva växtens doft. Eteriska oljor är lättflyktiga doftämnen som kommer från växtens doftkörtel de är inte feta utan avdunstar snabbt i rumstemperatur.

Eteriska oljor framställs främst genom destillering eller pressning av växtdelar. De används bland annat som doftsättning i hudvårdsprodukter, till massage, parfymer, rengöringsprodukter, smaksättning i livsmedel och i vissa fall som medicin.

Alla våra eteriska oljor kommer från ekologiska odlingar eller är viltskördade.

De eteriska oljorna finns inkapslade i exempelvis

BLADEUCALYPTUS CITRON

BARRCYPRESS

BARK – KANEL

BLOMMORYLANG YLANG,

FRUKTLITSEA CUBEBA

FRÖN – KARDEMUMMA

GRÄS – CITRONELLA, CITRONGRÄS, PALMOROSAGRÄS

SKALBERGAMOT, CITRON

KÅDAFRANKINCENSE

VED – CEDERTRÄ

RÖTTER – VETIVERT

 

De eteriska oljorna innehåller flera tusen olika naturliga kemiska ämnen. Rosolja som är en av de mest komplexa eteriska oljan innehåller mer än 400 ämnen. Dessa ämnen kan plockas ut, mätas, testas i laboratorier och man försöker även tillverka dem syntetiskt. Ändå lyckas man aldrig, riktigt på konstgjord väg, åstadkomma den sammansatta unika doft som varje växt har.

De eteriska oljorna är egentligen till för växten, De är till exempel till för att locka till sig pollinerare skydda mot skade och insektsangrepp skydda från solljus och lagra solenergi. Vi människor kan använda de eteriska oljorna på liknande sätt. De har olika doftämnen som är indelade i olika grupper och de har olika terapeutiska egenskaper på oss människor exempelvis virushämmande, lugnande, inflammationshämmande, uppiggande, sammandragande osv. Det är en mångfacetterad värld och det finns mycket att utforska.

En reaktion på en doft är nästan alltid fylld med känslor eller minnen. Det beror på att doftcentrum ligger i limbiska systemet i hjärnan, där också känslocentrum finns och som också är en viktig del vid lagring av minnet. Härifrån styrs bland annat stämningsläge, sociala anpassningsförmåga och sexualdrift. Där finns också amygdala där sinnesintryck kopplas till en känsla.

Genom doften av de eteriska oljorna kan vi stimulera olika känslor hos oss. Här följer några generella egenskaper. Tänk på att det finns personliga doftminnen och reaktioner på dofter och förvänta dig inte några dramatiska snabba förändringar, även om det också sker ibland. Eteriska oljor verkar genom att stödja och stärka sinnesstämningen.

Upplyftande – rosengeranium, bergamott, apelsin

Öka känslan av välbehag – grapefrukt, ylang ylang

Lugnande – lavendel

Stimulerande – eukalyptus, pepparmynta, rosmarin

Det bästa sättet att lära känna de eteriska oljorna är att dofta på dem och känna efter hur de påverkar dig.

Gör doftprov så här: Ta en liten tyglapp  och droppa en droppe eterisk olja på den och dofta. Om du vill göra doftprov med fler eteriska oljor kan du först hälla på en skvätt jojobaolja på en tyglapp och sedan de proportioner av de eteriska oljor du har tänkt använda till doftblandningen.

Ungefärliga doseringar

1 ml eterisk olja= 25-30droppar

I produkter som smörjs in i huden ca 1% eterisk olja

I produkter som sköljs av huden ca 2 % eterisk olja

 Ansiktsolja 30 ml valfri växtolja 5–8 droppar valfria eteriska oljor

Kroppsolja 100 ml valfri växtolja  15–25 droppar valfria eteriska oljor

Aroma duscholja 100 ml valfri växtolja och 25–35 droppar valfria eteriska oljor

Parfym spray 30 ml hydrolat 10–15 droppar valfria eteriska oljor.

Parfym roll on 10 ml jojobaolja 10–20 droppar valfria eteriska oljor.

Rum spray 100 ml hydrolat  10–20 droppar valfria eteriska oljor

Varningstexter och varningssymboler på de eteriska oljornas flaskor avser hantering av koncentererad eterisk olja. Förvara alltid eteriska oljor oåtkomligt för barn. Rätt doserad och använd utgör inte användningen av eteriska oljor någon hälsofara.  De eteriska oljor som vi säljer är från noga utvalda leverantörer alla eteriska oljor är ekologiskt odlade eller viltskördade och innehåller därför inte rester av bekämpningsmedel.

 

HYDROLATER

Hydrolater är blom och örtvatten som framställs genom destillation av färska blad, frukter, blommor och annat växtmaterial. Den andra produkten vid processen blir eterisk olja. Hydrolater har samma terapeutiska egenskaper som de eteriska oljorna men hydrolater är inte koncentrerade. Dofterna påminner om den eteriska oljan men har oftast en grönare doftnot, som beror på vatten lösliga ämnen som inte finns i den eteriska oljan. Hydrolater är underbara, milda och pH reglerande på huden. De kan användas bland annat till ansiktsvatten, aftershave, kroppsspray, parfymer, deodoranter, rumspray.

Läs mer

LITSEA CUBEBA HYDROLAT, ROSENBLOM HYDROLAT

NATUR LEROR

Natur leror är rika på mineraler som stimulerar huden på olika sätt beroende på vilken lera det är och hur du kan använda dem. Lerorna är vitaliserande och har en rengörande effekt då de absorberar smuts och fett från huden samt hår/hårbotten utan att skada hudens och hårets struktur och naturliga fettlager. Lerorna används bland annat till ansiktsmasker, rengöring av hud och hår, kroppsinpackningar, blandas i tvål, i smink, torrschampo och stylingprodukter

Läs mer

GRÖN LERA, VIT LERA, RASUL LERA

 

Recept & tips

ANSIKTSPEELING

ANSIKTSMASK MED VIT LERA OCH ÖRTER